Vad gör en konsument-VPN-tjänst?

En konsument VPN-tjänst är i grunden ett erbjudande om programvara som en tjänst (SaaS). VPN-tjänsten ger en säker tunnel mellan din datorenhet (oavsett om den är bärbar, telefon eller surfplatta) och deras servicedatacenter.

Detta är viktigt att förstå. Vpn-tjänster för konsumenter skyddar din överföring från din plats till deras plats, inte från din plats till det målprogram du använder. Om du tänker på det, är detta vettigt: En konsument VPN-tjänst drivs av ett helt annat företag än till exempel Facebook eller din bank.

VPN-tjänsten ger dig en app som du kör på din lokala enhet, som krypterar dina data, och den färdas i krypterad form genom en tunnel till VPN-leverantörens infrastruktur. Då dekrypteras uppgifterna och skickas på väg.

Två saker händer här: Först, om du använder en https-anslutning, krypteras dina data av din webbläsare och sedan av din VPN-app. I VPN-datacentret dekrypteras dina data bara en gång, vilket gör att den ursprungliga krypteringen som tillhandahålls av webbläsaren är intakt. Dessa krypterade data går sedan vidare till målprogrammet, som din bank.

Det andra som händer är att webbprogrammet du pratar med inte får se din IP-adress. I stället ser den en IP-adress som ägs av VPN-tjänsten. På så sätt kan du skapa anonyma nätverk. Denna IP-förfalskning används också för att lura program att tro att du befinner dig i en annan region eller till och med ett annat land än du befinner dig i. Det finns skäl (både olagligt och lagligt) att göra detta. Vi diskuterar det om en stund.